Heikki Virtanen, 53, on kokenut rakennusalan ammattilainen, joka on tehnyt rakennustöitä sekä muiden leivissä että yrittäjänä. Työt ovat vieneet häntä niin Helsinkiin, Ruotsiin kuin entiseen Itä-Berliiniinkin.
Peruskoulun lisäksi kotkalainen Heikki Virtanen on käynyt ammattikoulun rakennuspuolen.
– Amiksessa koulutettiin rakennusalan moniosaajia ja meille opetettiin muun muassa kirvesmiehen ja puusepän töitä, muurausta, betonitöitä ja raudoitusta.
Ammattikoulusta valmistumisen ja armeijan jälkeen vuosina 1984–2000 Heikki teki vaihtelevasti erilaisia rakennusalan töitä maalauksesta ja muurauksesta kirvesmiehen töihin. Tuon ajan mieleenpainuvimmat työkeikat sijoittuvat Itä-Berliiniin ja Ruotsin Södertäljeen.
– Itä-Berliinin Suomen suurlähettilään virka-asuntoon oli tarkoitus rakentaa suomalainen hirsisauna, pesuhuone, tupa ja terassi, ja kirvesmies tarvitsi kaverin mukaan kakkosmieheksi. Veljeni soitti minulle ja kysyi, olisiko minulla mielenkiintoa ja mahdollisuus lähteä. Silloinen työnantajani suhtautui positiivisesti asiaan, joten pääsin lähtemään. Reissu kesti noin kaksi viikkoa ja se oli huima kokemus parikymppiselle.
Ulkomaankomennuksen jälkeen Heikin tie vei Kotkan kautta Helsinkiin pari- ja rivitalojen uudisrakentamistöihin. Vuoden 1987 tienoilla Ruotsissa oli meneillään rakennusbuumi ja rakennusalan ammattilaisista oli huutava pula. Heikin ystävä oli tuolloin Suur-Tukholman alueella töissä ja kyseli tämän mielenkiintoa tulla töihin Ruotsiin. Heikki päätti lähteä ja seuraavat kaksi vuotta hän asui Ruotsissa tehden sekä uudisrakentamis- että remonttitöitä.
– Gamla stanissa oli mielenkiintoinen 1700–1800-luvun talojen saneerausprojekti. Meillä oli esimerkiksi vatupassin käyttökielto. Kaikki piti tehdä silmämääräisesti ja talojen ulkokuoret piti jättää näyttämään vanhoilta, vaikka rakenteet uusittiinkin.
Asuminen Södertäljessä opetti Heikille kanssakäymistä erilaisten ihmisten kanssa, sillä tuolloin Södertäljessä asui liki 200:n eri kansallisuuden edustajia.
Oma yritys pystyyn
Ruotsista palattuaan Heikki teki kymmenisen vuotta rakennusalan töitä eri työnantajilla Kotkassa, Kirkkonummella, Porvoossa ja Loviisassa. 2000-luvun alussa hän perusti oman rakennusalan yrityksen Loviisaan.
– Se oli pääasiassa yhden miehen yritys. Tein uudisrakentamista sekä saneeraus- ja remontointitöitä laidasta laitaan. Hankin samoihin aikoihin myös märkätila-asentajan sertifikaatin ja sen jälkeen yli puolet kaikista töistäni oli vesieristysten, laatoitusten ja kosteusmittausten tekemistä.
90-luvun lopulla Heikillä diagnosoitiin raskaasta työstä johtuva rintarangan vääntymä, joka alkoi ajan kuluessa vaikuttaa yhä enemmän työntekoon.
– Vuonna 2005 vaivoja alkoi olla jo jonkin verran ja lopetin oman yritykseni. Vuoden 2006 loppupuolella muutin Kotkaan, jolloin muunkin selän vaivat olivat sitä luokkaa, että kipuja oli, mutta niitä ei silloin vielä tutkittu.
Kun eräänä päivänä kauppaan kävellessään Heikin vasen jalka lakkasi toimimasta kunnolla, hän hakeutui lääkäriin tutkimuksiin. Hänellä todettiin välilevyn pullistuma sekä rappeumaa ja kulumaa useassa nikaman välissä. Myös olkapäissä ja polvissa havaittiin kulumaa.
Vaivat vaikuttivat työnsaantiin. Vuosien 2006 ja 2012 välillä Heikki teki määräaikaisia työpätkiä ja oli osan aikaa työttömänä.
– Kun kertoo vaivoistaan, niin harva työnantaja ottaa riskiä ja palkkaa töihin, jos täyspäiväisesti täytyy tehdä.
Vuoden 2012 tienoilla Heikki oli kuukauden verran kuntouttavassa työtoiminnassa Sotekilla ja nelisen kuukautta harjoittelemassa kiinteistönhoitajan töitä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun Jylpyn kampuksella.
– Jossain välissä minulle tehtiin täysvaltainen kuntokartoitus, selkäni kuvattiin ja minut tutkittiin fysiatrian osastolla ja ortopedin toimesta. Lopputuloksena sain B-lausunnon, jonka mukaan minulle ei suositella mitään rankempaa ruumiillista työtä.
Töihin Sotekille
Syyskuussa 2015 Heikin ja Sotekin tiet jälleen ristesivät. Säätiö haki puuosastolle remonttityöntekijää palkkatukityöhön. Heikki kävi keskustelemassa työstä ja fyysisistä rajoitteistaan Sotekin puuosaston vastaavan työnjohtajan Jorma Knuuttilan ja tuotantopäällikkö Pekka Mattilan kanssa, ja sai paikan. Työtä on luvassa ainakin syyskuuhun 2016 saakka.
– Työ on mielekästä ja monimuotoista, välillä olen siivoojana ja välillä työnjohtajana. Pidän positiivisena sitä, että saan neuvoa ja opastaa muita remontti- ja rakennustöissä, ja jakaa omaa tieto-taitoani eteenpäin.
Heikin työ sisältää kaikkea lattian lakaisusta ja lattiakaivojen pesusta remonttitöihin ja lumien kolaamiseen katolta.
– Luulin, että olen kuin tapettu mato lumien kolaamisen jälkeen, mutta kokeilin kuitenkin sitä ja se osoittautuikin varsin hyväksi vastaliikkeeksi kaikelle sellaiselle, mitä en saa tehdä. Kun on sellainen asenne, että kaikkea voi aina kokeilla, niin se saattaa avata uusia ulottuvuuksia.
– Parasta työssäni on työyhteisö, työn vaihtelevuus, se että pystyn paljon opastamaan ja neuvomaan muita sekä työympäristö, jossa tapaa ihmisiä laidasta laitaan. Haastavin osuus on omat fyysiset rajoitteet. Olen sellainen vanhan kansan luonne, että pyrin homman kuin homman tekemään, kun työ pitää tehdä.
– Tässä työssä olen oppinut tietynlaista kärsivällisyyttä ja ymmärrystä. Ei voi olettaa, että asiat tapahtuvat heti, kuten normitöissä.
Tällä hän viittaa esimerkiksi siihen, että hänen vastuullaan olevassa työporukassa on usein maahanmuuttajia, joilla suomen kielen taito ei ole vielä niin vahva, että he
esimerkiksi sisäistäisivät työohjeet aina saman tien.
Paljon kiinnostavaa opittavaa
Heikin toiveissa on löytää mielekäs työ, joka olisi fyysisesti kevyttä.
– Luonnollisin ja helpoin tie olisi työ osallistuvana remonttimiehenä, jossa olisi vähemmän fyysistä työtä ja enemmän opastusta ja opetusta.
Talot, rakentamisen ja talotekniikan hyvin tunteva rakennusalan ammattilainen on kiinnostunut kokeilemaan kiinteistönvälittäjän työtä, jossa hänen työkokemuksestaan olisi paljon apua.
– Asunnot menevät varsin huonosti kaupaksi tällä hetkellä ja harva ottaa töihin vain kokeilemaan, vaikka asiantuntemusta löytyisikin.
Heikki haluaa jatkuvasti oppia uusia kädentaitoja. Muun muassa kultasepän töiden, kromimaalauksen ja vesidippauksen salat kiinnostavat.
– Äidin isä teki kenkiä ja olisi kiva tehdä itse kengät.
Polveileva työura ja elämä ylipäänsä ovat opettaneet Heikille tärkeän asian.
– Vaikka elämässä tulee vastoinkäymisiä, niin niistä selviää, kunhan asioille tekee jotakin. Ei pidä odotella, että joku muu tulee ja tekee puolestasi.