Toimitusjohtajalta

Veikko Lavi ja onni

Veikko Lavin sanoituksessa puhutaan Onnen pipanoista. Lavi oli mestari kuvaamaan elämää erityisesti silloin, kun onnellisuus, onni, piti hakea arjesta, ja se arki oli usein rankkaa työtä ja raadantaa. Onni siis koostuu pienistä palasista, mutta niistä sitten rakennetaankin se onnen pipananauha, joka pitää ihmiset käynnissä ja saa heidät tekemään huikeita suorituksia. Pipanoitahan ne ovat, maksimaalista päivittäistä onnea kukaan ei kait tavoittelekaan?

Nuo pohdinnat tulivat mieleen, kun tätä kirjoitusta rupesin rustaamaan. Tiedättehän, kun on pomona näinkin isossa organisaatiossa kuin Sotek-säätiö sr on, on varmaankin tavallista pohtia asioita liikaa esimerkiksi toiminnallisten ja taloudellisten riskien ja ongelmien näkökulmasta. Siitä tavasta ei olekaan pitkä matka ajatella kaikkea mahdollista negaatioiden kautta: lasi on useimmiten puolityhjä, yhä harvemmin puolitäysi.

Sotekin onnen pipanoita

Keräsin lukijoita ja samalla itseäni varten pienen listan tunnistamistani onnen pipanoista:

Sotek-säätiöllä on käsittääkseni erinomaiset suhteet kumppaneihinsa, ketään erikseen nimeämättä. Näiden suhteiden pitääkin olla erinomaisella tolalla, koska säätiön olemassaolo riippuu kumppaneista, heidän tilauksistaan tai muusta yhteistyöstä.

Olemme onnistuneet kehittämään tarjoomaamme henkilöasiakkaiden suuntaan siten, että esimerkiksi Goodwill®-myymälöihin on imua. Työtilaisuuksien tarjooma on jatkuvasti kehittyvä ja elävä alue. Huhtikuussa 2016 avaamme autokorjaamopajan Haminan Linnoituksessa. Olemme myös aloittaneet yhteistyön kotkalaisen suuryhtiön kanssa – kaksi onnenpipanaa lisää!

Olemme onnistuneet asiakkaiden jatkosijoituksissa, ”polutuksissa”, kohtuullisesti ja saaneet tähän työhön uuden työkalun, opinnollistamisen. Meillä tehdyt hyväksytyt työjaksot luetaan toisen asteen ammatillisissa opinnoissa opiskelijan hyväksi. Yksittäisten asiakkaiden pärjäämisestä kuulen satunnaisesti, mutta onnea löytyy niin vammaispalveluissa, työllistämispalveluissa kuin maahanmuuttajien integroinnissakin.

Vuoden 2015 kuluessa olemme joka ikinen hallitusta myöten opiskelleet lean-filosofiaa ja käytäntöjä. On ollut ilo seurata ihmisten innostusta ja uuden oppimista. Oivallus ja oppiminen, kuten myös poisoppiminen ottavat aikansa, mutta leanin tuella löydämme paljon onnen pipanoita!

Meillä on koulutettua, osaavaa ja mukavaa henkilökuntaa. On onni seurata ammattilaisten työskentelyä!

Hallituksessamme olemme käyneet avointa keskustelua. Vaikka asiat eivät aina etene esittelijän toivomalla tavalla, on hyvä hallitustyöskentely tukena ja turvana meikäläiselle ja koko talolle.

Meillä on käytössämme toimialajakoon perustuva matriisiorganisaatio, sellainen perinteinen. Toimialojen pomot, yhteensä seitsemän henkeä sekä luottamushenkilö, osallistuvat kutsustani kahden viikon välein johtoryhmän työskentelyyn. Keskustelumme on avointa ja vastuuta otetaan.

Onnen pipanat, kuten myös tuore vuosikertomuksemme ovat vapaasti käytössäsi! Toivomme, että niistä on sinulle hyötyä ja iloa.

Tämä vuosikertomus on toinen lajissaan. Toivon palautetta vuosikertomuksesta yhdelle onnen pipanoistamme, Essille, osoitteeseen essi.lonka@sotek.fi.

Raimo Korjus
toimitusjohtaja

Sotek-säätiö sr

Sotek-säätiö sr tuottaa yksilöllisiä, monipuolisia ja laadukkaita palveluja vaikeasti työllistyville yli kymmenen vuoden kokemuksella ja vahvalla asiantuntemuksella. Toiminnan tarkoituksena on laadukkaiden palveluiden avulla vahvistaa asiakkaiden elämänlaatua ja -hallintaa sekä lisätä heidän työ- ja toimintakykyään. Keskeinen osa Sotekin palvelutarjontaa ovat erilaiset kuntoutus-, valmennus-, ohjaus-, koulutus- ja projektipalvelut.

Palveluja tuotetaan alihankintana kunnille, Kelalle, työ- ja elinkeinotoimistoille, työvoiman palvelukeskukselle, vakuutusyhtiöille ja yrityksille. Palvelujen kohderyhminä ovat muun muassa pitkäaikaistyöttömät, vajaakuntoiset, kehitysvammaiset, mielenterveyskuntoutujat, maahanmuuttajat ja ammatillista koulutusta vailla olevat nuoret.

Sotek-säätiö sr on perustettu vuonna 2004 ja sillä on toimipisteitä Kotkassa, Haminassa ja Virolahdella.

Vastuullisuus

Asiakkaan hyvinvoinnista ja elämäntilanteesta kannetaan vastuuta yhteistyössä sidosryhmien kanssa, avoimesti ja kokonaisvaltaisesti.

Asiakaslähtöisyys

Suunnitelmallista ja tavoitteellista ohjausta ja valmennusta, jossa huomioidaan asiakkaiden tarpeet ja yksilöllisyys.

Palvelukeskeisyys

Ohjaa reagoimaan joustavasti ostajien palvelutarpeisiin kehittäen ja uudistaen palvelutuotteita.

Tavoitteellisuus ja tuloksellisuus

Määrätietoista etenemistä kohti yhdessä sovittuja päämääriä sekä asiakastyössä että taloudellisessa toiminnassa.

Avainluvut

Liikevaihdon ja tuloksen kehitys vuosina 2013–2015 sekä asiakas- ja henkilöstötilastoa.

Liikevaihto

2015

5,77 M€

2014

5,67 M€

2013

5,51 M€

Tulos

2015

87 782 €

2014

149 263 €

2013

150 473 €

829

Asiakkaita yhteensä
(2014: 970)

110

Henkilökuntaa keskimäärin
(2014: 117)

63

Toimihenkilöt
(2014: 64)

41

Määräaikaiset asiakastyöntekijät
(2014: 46)

6

Vakinaiset asiakastyöntekijät
(2014: 7)

402

Päivittäinen asiakasmäärä keskimäärin
(2014: 472)

66 320

Asiakaspäiviä yhteensä
(2014: 66 085)

Sotek-säätiö sr:n vuoden 2015 tasekirja

Lataa tästä

Onnistumisen polulla

Sotek tarjoaa asiakkailleen monia mahdollisuuksia omien taitojen kehittämiseen sekä työ- ja toimintakyvyn edistämiseen ja ylläpitämiseen. Säätiön viisi palvelulinjaa, valmennus-, koulutus- ja kuntoutus, projektit, Goodwill®-kierrätysmyymälät, työllistäminen ja vammaispalvelut, ovat mukana mahdollistamassa monenlaisten menestystarinoiden syntymisen. Kaikkein tärkeintä on henkilön oma motivaatio kehittyä. Kun sitä tuetaan asiantuntevasti ja ammattitaidolla, on henkilöllä taskussaan erinomaiset eväät kohti itsenäistä, parempaa elämää ja henkilökohtaista menestystä.

Tässä viisi tarinaa päättäväisyydestä, oppimisesta ja onnistumisesta.

Laura Paavola

Työvalmentaja

Aladji Abdoulaye Diallo

Tulevaan!-kurssilainen

Kati Keskitalo

Kierrätysmyymälätyöntekijä

Heikki Virtanen

Remonttityöntekijä

Jenna Vanhala

Työharjoittelija

Poimintoja vuoden varrelta

Sotekin vuosi 2015 piti sisällään muun muassa seuraavaa:

Nuorten paja Linnoituksessa

Kevät ja syksy 2015

Keväällä Sotekin Linnoituksen toimipisteessä Haminassa starttasi alle 24-vuotiaille haminalaisille tarkoitettu matalan kynnyksen Nuorten paja. Se on suunnattu nuorille, joiden elämäntilanne vaatii perusteellista lähtötilanteen selvitystä, elämänhallinnan opettelua ja tulevaisuuteen motivoivaa, aktiivista ammattilaisen ohjausta.

Nuorten pajaryhmiä järjestettiin yksi keväällä ja yksi syksyllä. Molempiin pajoihin osallistui noin viisi nuorta.

Uusia Goodwill®-kierrätysmyymälöitä Kymenlaaksoon ja Lappiin

Helmikuu, huhtikuu ja syyskuu 2015

Kierrätysmyymälä Goodwill Virojoki avasi ovensa
5. helmikuuta Virolahdella. Uuteen myymälään kävi avajaispäivänä tutustumassa kaiken kaikkiaan arviolta parisataa ihmistä ja kauppa kävi mukavasti.

Kotkan keskustaan, torin tuntumaan avattiin
27. huhtikuuta pieni putiikkityylinen kierrätysmyymälä, Goodwill Kotka, joka on erikoistunut tavallisen lahjoitustavaran lisäksi arvoesineiden myyntiin.

Goodwill®-ketju laajeni Pohjois-Suomeen ja ensimmäinen Kymenlaakson ulkopuolinen Goodwill-myymälä avattiin Kemissä 18. syyskuuta. Goodwill Kemi -kierrätysmyymälä sijaitsee Kemin keskustassa. Myymälän omistaa ja sitä hallinnoi Meri-Lapin Työhönvalmennus -säätiö.

Suomen Goodwill® täytti 1 vuotta

Loka-marraskuu 2015

27.10.2015 tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun Suomen ensimmäinen Goodwill-kierrätysmyymälä, Goodwill Karhula, avattiin Kotkaan, Tikankatu 10:een. Synttäreitä juhlittiin kokonainen viikko marraskuussa 9.–14.11. Synttäriviikon ajan kaikissa neljässä Goodwill-myymälässä oli muun muassa vaihtuvia synttäritarjouksia ja pientä tarjoilua.

Uusien alkujen festareita

Syyskuu ja joulukuu 2015

Sotek-säätiö järjesti kahteen otteeseen Uusien alkujen festarit, toiset 2.9. Kotkassa ja toiset 1.12. Haminassa.

Tapahtumat tarjosivat työttömille ja vailla opiskelupaikkaa oleville tietoa ja neuvoja erilaisista vaihtoehdoista ja mahdollisuuksista, joiden avulla päästä elämässä eteenpäin.

Tapahtumassa välityömarkkinatoimijat, järjestöt, koulut, kaupungin toimijat ja TE-hallinto esittelivät tarjoamiaan palveluja, kuten kuntouttavaa työtoimintaa, työllistämispalveluja ja muuta osallisuutta lisäävää toimintaa.

Projektirintamalla vilkasta

Koko vuosi 2015

Vuonna 2015 käynnistyi kaksi uutta Sotekin omaa projektia: Avain Askel ja Tulevaan!. Näiden lisäksi starttasi kaksi muuta hanketta, joissa Sotek on mukana kumppanina: Opit työssä ja Siä päätät!.

Asuma ja Avittaja ovat aiemmin käynnistyneitä, Sotekin omia projekteja, jotka olivat myös vuonna 2015 käynnissä. Sotek oli mukana myös hankkeessa nimeltä Alueellinen eriytyminen ja yhteisölliset menetelmät miesten terveyden edistämisessä.

Lue lisää projekteista ja hankkeista täältä.

Pulmapaja ja Valkama muuttivat Sunilaan

Joulukuu 2015

Sotek Sunilassa puhalsivat uudet tuulet, kun vammaisten päivätoiminnan rinnalle saman katon alle muuttivat Pulmapaja sekä Tuetun työllistymisen yksikkö (entinen Sotek Valkama). Aiemmin Kotkan Hovinsaarella sijainneet toimipisteet muuttivat Sunilaan joulukuun lopussa.

LounasKahvila Limen ruokamaraton

Elokuu 2015

Sotekin LounasKahvila Lime huolehti, että Olarin Voimistelijat saivat syödäkseen Kotkan harjoitteluleirillään Koskenäyräällä. Kuutisenkymmentä voimistelijaa kokoontui leirille Kotkaan elokuun ensimmäisellä viikolla. Maanantaiaamusta perjantai-iltapäivään Limen tehotiimi loihti voimistelijajoukolle maittavat ateriat aamusta iltaan.

Lue Limen ruokamaratonista lisää täältä.

Katsaus tulevaan

Odotuksia ja suunnitelmia vuodelle 2016.