Tukea itsesi ja suhteidesi ymmärtämiseen
Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
Seksuaalineuvonnalla tavoitellaan ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Jos syystä tai toisesta koet olosi epämukavaksi omissa nahoissasi, oman seksuaalisuuden äärellä tai omassa ihmissuhteessa, tilannetta kannattaa pohtia ammattilaisen kanssa. Tai jos mielessäsi pyörii tiettyjä kysymyksiä, voi niihin lähteä etsimään vastauksia ammattilaisen tuella.
Oikea-aikainen neuvonta lisää kokonaisvaltaista hyvinvointiasi kaikilla elämän osa-alueilla ja ehkäisee seksuaaliongelmien pitkittymistä.
Seksuaalineuvonta on hyvinvointineuvontaa, vuorovaikutusneuvontaa, omien ajatustesi sanoittamisen tukea ja ennen kaikkea oman itsesi tutkimista. Pääpaino on ennaltaehkäisyssä, tiedon lisäämisessä ja luvan antamisessa. Sinulla on lupa puhua kaikesta, mikä mieltäsi askarruttaa.
Seksuaalineuvoja ei anna valmiita vastauksia tai toimintatapoja, vaan tukee sinua omassa prosessissasi.
Erityisosaamisalueenamme on kehitysvammaisten kohtaaminen ja heidän hyvinvointinsa erityistarpeet.
Seksuaalineuvontaan sisältyy yleensä 1‒5 tapaamiskertaa.
Neuvonnassa keskustellaan toivomistasi aiheista. Aihe-esimerkkejä näet alla. Voit tulla neuvontaan myös oma aihe mukanasi. Tapaamiskerrat sovit yhdessä neuvojan kanssa.
Kuka olen, mistä tykkään, mitä tahdon?
On luonnollista, että seksuaalisuus muuttuu sairastumisen tai uuden elämäntilanteen myötä. Tule keskustelemaan näistä asioista ammattilaisen kanssa.
Saanko pitää omista rajoistani kiinni? Uskallanko kertoa, mitä haluaisin? Kuinka kerron puolisolle, mitä haluan ja tarvitsen? Miten aukaisen asioita lähipiirille? Keskustelua oman seksuaalisuuden ja tahdon esille tuomisen tueksi tilanteissa, joissa koetaan painostusta tai jotka koetaan vaikeiksi.
Olenko epänormaali tai omituinen? Olenko erityisen pervo? Ajatteleekohan kukaan muu näin?
Keskustelemalla ja näkökulmia tarkastelemalla parisuhteen mahdolliset umpisolmut saadaan löysemmälle.
Seksuaalisuuden teemoja aikuiseen makuun. Miten minä tai puolisoni pärjäämme vaihdevuosien kourissa? Miten ikääntyminen vaikuttaa haluihin? Miten hyväksyn kehonkuvan muuttumisen? Pelastaako harlikkakaupat tai talon uusi sisustus elämäni?
Miten puhua leikki-ikäiselle lapselle seksuaalisuudesta?
Vanhemmille ja lasten kanssa työskenteleville ammattilaisille. Käydään läpi lasten seksuaalisuuteen ja seksuaalikasvatukseen liittyviä teemoja. Lisäksi koulutuksessa jaetaan kattava paketti netistä löytyviä, tähän aiheeseen liittyviä linkkejä.
Kuinka tunnistat ja tuet teini-ikäisen seksuaalisuutta ja kasvua?
Vanhemmille ja teini-ikäisten kanssa työskenteleville ammattilaisille. Käydään läpi teini-ikäisten seksuaalisuuteen ja seksuaalikasvatukseen liittyviä teemoja. Lisäksi koulutuksessa jaetaan kattava paketti netistä löytyviä, tähän aiheeseen liittyviä linkkejä.
Hyvinvoivan parisuhteen tunnusmerkkejä ja työkaluja parisuhteen parantamiseksi. Voidaan suunnata myös nuorille tai kehitysvammaisille “parisuhdeopiskelijoille”.
Kuka seksuaalikasvattaa aikuisia? Tietoa vaihdevuosien ja ikääntymisen vaikutuksista seksuaalisuuteen.
Luento vammaistyön ammattilaisille. Käydään läpi vammaistyössä tarvittavia näkökulmia seksuaalisuuteen teorian ja esimerkkien avulla.
Luento vanhustyön ammattilaisille. Käydään läpi vanhustyössä tarvittavia näkökulmia seksuaalisuuteen teorian ja esimerkkien avulla.
Luento muistisairaiden omaisille ja läheisille. Käydään läpi muistisairauden vaikutuksia parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen.
2 tunnin luento: Käydään läpi oman kehosuhteen parantamiseen liittyviä teemoja.
Yhden päivän kurssi (6 t): Laskeudutaan lempeydellä tarkastelemaan omaa kehosuhdetta. Teorian ja harjoitusten avulla lähdetään yhdessä matkalle kohti onnellista oloa omassa kehossa. Sopii esimerkiksi yrityksen työhyvinvointipäivään.
Pelillistetty seksuaalineuvonta nuorille.
Käydään erilaisten pelien avulla läpi seksuaalisuuden teemoja samalla jutustellen ja faktoja läpikäyden. Teemoja ja painopisteitä voidaan räätälöidä tilaajan tarpeen mukaan. Nuorille tarjotaan myös linkkejä ilmaisiin ja asiallisiin neuvontapaikkoihin netissä.
Vammaisen henkilön avustajan tai lähityöntekijän ohjaus asiakkaansa seksuaalisuuden toteuttamisen tueksi. Asiakas on mahdollisuuksien mukaan tapaamisessa mukana.
Ryhmäkeskustelu 3‒6 kertaa, á 1,5 t
Vuorovaikutteista keskustelua luennoinnin sijaan suljetussa ryhmässä. Voidaan käyttää erilaisia pelillisiä ja toiminnallisia menetelmiä, jotta saadaan osallistujat rentoutumaan ja keskustelemaan. Tavoitteellista keskustelua ennalta sovituista teemoista. Sopii hyvin esimerkiksi kehitysvammaisten pienryhmille tai heidän lähipiirilleen.
Ryhmäkeskustelu 3‒6 kertaa, á 1,5 t
Vuorovaikutteista keskustelua miehiä kiinnostavista aiheista, joista ei muualla kehtaa jutella. Esimerkiksi kehonkuvan pulmat tai miesten roolit yhteiskunnassa, työelämässä, parisuhteessa, seksissä.