Avittaja - Sotek-säätiö sr

Avittaja

Tukea sosiaalisen jännityksen voittamiseen

Avittaja lyhyesti

Jos ajattelet, että kaikki tuijottavat ja se tuntuu ahdistavalta, olet vähintään yläkouluikäinen ja enintään 29-vuotias Kotkassa tai Haminassa asuva, kannattaa sinun ottaa meihin yhteyttä soittamalla, sähköpostilla tai WhatsAppilla. Vaihdetaan muutama ajatus. Voi olla, että pystymme auttamaan. Kannattaa myös lukea tuolta alempaa Avittaja pitkästi -osio.

 

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Kaksi henkilöä näyttää hauiksiaan ja katsoo kameraan määrätietoiset ilmeet kasvoillaan.

 

Avittaja pitkästi

Sosiaalinen jännittäminen

Sosiaalinen jännittäminen ilmenee eri tavoin eri ihmisillä. Se on tilanteeseen nähden voimakasta jännittämistä ja ahdistusta sosiaalisissa tilanteissa, mikä hankaloittaa tilanteessa olemista. Tilanteita, joissa sosiaalista jännittämistä voi esiintyä, voivat olla esimerkiksi kaupassa käynti, kouluun meneminen, siellä oleminen ja ruokailu, esitelmien pitäminen ja asioiden hoitaminen puhelimitse.

 

Sosiaaliseen jännittämiseen voi liittyä ahdistuksen lisäksi fyysisiä oireita, kuten hikoilua, punastumista, sydämen tykytystä, käsien vapinaa, suun kuivumista ja tuntemuksia vatsassa.

 

Kenelle ja mikä on Avittaja?

Avittajan maksuton toiminta on tarkoitettu Kotkan ja Haminan alueen nuorille yläkouluikäisistä 29-vuotiaisiin, joiden arkea ja tulevaisuuden suunnittelua rajoittaa sosiaalinen jännittäminen. Avittajan kohderyhmänä on myös alle 30-vuotiaiden parissa työskentelevät ammattilaiset erityisesti opetus- ja kasvatusalalla sekä sosiaali- ja terveysalalla.

 

Avittajan toiminnan päätavoitteena on, että jännittäminen ei enää jatkossa rajoita nuoren arkea ja sosiaalisissa tilanteissa oleminen helpottuu.

 

 

 

 

Avittajassa voi osallistua joko yksilöohjaukseen, ryhmätoimintaan tai molempiin

Yksilöohjauksessa ensin käydään läpi, millaisissa tilanteissa jännittämistä esiintyy. Sen jälkeen opettelemme menetelmiä, joiden tarkoitus on auttaa jännittävissä tilanteissa toimimista. Lopulta aloitamme tilanteiden harjoittelun, jotka tuntuvat hankalilta. Jos esimerkiksi kaupassa käynti yksin ruuhka-aikaan tuntuu mahdottomalta, voi ensimmäinen harjoitus olla kaverin kanssa kaupassa käynti hiljaisena aikana. Harjoitukset mietitään aina yhdessä ja niissä tähdätään siihen, että harjoituksesta jää onnistumisen fiilis, mitä ikinä sitten sovimmekaan tehtäväksi. Yksilöohjaustapaamiset ovat yleensä alkuvaiheessa kerran viikossa.

 

Ryhmiä pyritään järjestämään ainakin kaksi vuodessa. Ryhmään otetaan maksimissaan kahdeksan nuorta ja kokoontumisia on kerran viikossa yhteensä kahdeksan kertaa. Yksi ryhmäkerta kestää noin kaksi tuntia. Ryhmässä käydään läpi samoja asioita kuin yksilöohjauksessakin, mutta suurin ero on se, että et ole siellä yksin ohjaajan kanssa. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden harjoitella tärkeitä taitoja, kuten miten ilmaista oma mielipiteensä ryhmässä tai kuinka huomioida muiden näkemykset. Ryhmässä myös tajutaan toista, koska kaikilla on omat haasteensa saman asian kanssa.

 

Oli jännityksesi sitten pientä tai suurempaa, tai jos jännittämiseen liittyvät asiat vaivaavat, niin Avittajan työntekijöihin voit ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä kaikissa jännittämiseen liittyvissä asioissa, vaikka WhatsApp-viestin lähettämällä.

 

Tietoa ammattilaisille ja huoltajille

Avittaja tarjoaa nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille ja nuorten huoltajille tietoa sosiaalisesta jännittämisestä, jotta yhä useampi nuori pääsisi mahdollisimman oikea-aikaisesti oikean avun piiriin. Pienimmillään voimme tulla kertomaan toiminnastamme, mutta pidämme myös koulutuksia sosiaaliseen jännittämiseen liittyen, maksutta.

 

Mikäli työskentelet nuorten parissa ja sinä tai asiakkaasi haluaa kuulla lisää toiminnastamme, ole meihin yhteydessä niin jutellaan lisää, tai sovitaan yhteinen tapaaminen. Yhteystiedot löytyvät tämän sivun oikealta palstalta.

Yhteystiedot

Juho Kirvesniemi

044 777 0436


Jenni Lehtinen

044 777 0442


Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@sotek.fi

Seuraa meitä somessa